برای محاسبه متراژ ساختمان اول باید تعریف یک سری اصطلاحات را بدانید:
زیربنا: زیربنا در واقع مساحت ساخته شده ساختمان در هر طبقه است. به عبارت دیگر، به مساحت هر یک از طبقات ساختمان زیربنای آن میگویند.
مساحت کل: جمع مساحت تمامی طبقات روی زمین به اضافه زیر زمین را مساحت کل میگویند.
مشاعات ساختمان: به بخشهای مشترک و عمومی ساختمان که تحت مالکیت شخص خاصی نیست و کلیه افراد ساختمان میتوانند از آن استفاده کنند، مشاعات ساختمان میگویند مثل راه پله، پشت بام و آسانسور.
مفروزات ساختمان: مفروزات ساختمان، مقابل مشاعات ساختمان است. مفروزات، فضاهایی هستند که تحت مالکیت اشخاص مشخصی است. این فضاها در واقع فضاهای داخلی واحدهای آپارتمانی هستند، مانند: اتاقهای خواب، بالکن، سرویسهای بهداشتی و … .
خب، حالا که با اصطلاحات ثبتی ملک آشنا شدید، وقت آن است که به نحوه محاسبه متراژ ساختمان بپردازیم.
نحوه محاسبه متراژ ساختمان با توجه به شکل هندسی آن
برای محاسبه زیربنا و متراژ هر یک از طبقات و واحدهای آپارتمانی، باید مساحت سطح آن را به دست آورید. در صورتی که آپارتمان شکل هندسی سادهای، مانند مستطیل و یا مربع داشته باشد، محاسبه مساحت، کار سادهای است. طول و عرض را اندازه میگیریم و در هم ضرب میکنیم و به این صورت، مساحت و یا متراژ آپارتمان بر حسب متر مربع به دست میآید. ولی در اکثر مواقع، با یک سطح ساده رو به رو نیستیم و با اشکال مختلفی مانند ال و یو و … مواجهیم. در این گونه مواقع باید سطح را به اشکال هندسی ساده تقسیم کنیم. مثلاً یک سطح ال شکل را میتوانیم به دو مستطیل تقسیم کنیم، مساحت هر مستطیل را جداگانه محاسبه کنیم و بعد مساحت مستطیلها را با هم جمع کنیم.
برای محاسبه مساحت و یا متراژ یک ساختمان نیاز داریم که چند فرمول هندسی را بدانیم:
- مساحت مربع = a*a
- مساحتمستطیل= a*b
- مساحت مثلث= (a*b)/2
- مساحت دایره= a*a*3.14
با استفاده از این فرمولها، باید سطح مورد نظر را به اشکال هندسی سادهتر مانند مربع، مستطیل، مثلث و دایره تقسیم کنید و در نهایت مساحت بخشهای مختلف را با هم جمع کنید.
*در صورتی که فضایی به شکل نیم دایره و یا یک چهارم دایره دارید، میتوانید مساحت دایره کامل را حساب کنید و بعد تقسیم بر ۲ و یا ۴ کنید.
نحوه محاسبه متراژ ساختمان با استفاده از کفپوش
یکی دیگر از راههای محاسبه متراژ ساختمان، استفاده از کفپوش است. کفپوش چه سرامیکی، موزائیک و یا سنگ و … باشد، هر کدام ابعاد مشخصی دارند. میتوانید ابعاد یک عدد از کفپوش را اندازه بگیرید؛ بعد تعداد واحدهای کفپوش، مثلاً تعداد موزاییکها را بشمارید و در ابعاد یک موزائیک ضرب کنید. برای مثلاً موزاییکهای نصف شده، میتوانید یا نصف را در نظر بگیرید و یا با یک موازییک نصف شده دیگر، آن را کامل در نظر بگیرید.
نکات مهم در نحوه محاسبه متراژ ساختمان
برای محاسبه متراژ ساختمان باید یکسری نکات را بدانید:
- قبل از اندازهگیری، باید فضاهای مفروز و مشاع را از هم تفکیک کنید. این تفکیک با استفاده از قوانین اداره ثبت انجام میشود.
- فضاهایی مانند: راهرو، راه پله، پاگرد که در بیرون بخشهای اختصاصی قرار گرفتهاند، محلی که پله تمام میشود و ورودی پشت بام است، پلههای فرار و پلههای ایمنی، باغ و پارکی که جنبه عمومی دارد، حیاط، حیاط خلوت، محوطه ساختمان جزء فضاهای مشاع به حساب میآیند. غیر از اینها، محل عبور کانال کولر و لوله بخاری داخل آپارتمان، انبار عمومی ساختمان، لابی، سالن اجتماعات، دستگاه آسانسور و محل آن، اتاق سرایداری، چاههای فاضلاب و فضاهای ورزشی مانند استخر، سونا، جکوزی و سالن بدنسازی و پشت بام نیز فضاهای مشاع هستند.
- بخشهای داخلی آپارتمان مانند: اتاق، آشپزخانه، سرویسهای بهداشتی و …، بالکن روباز و مسقف، پارکینگ و انباری اختصاصی جزء فضاهای مفروز ساختمان هستند. در نتیجه در محاسبه زیربنای هر واحد باید در نظر گرفتهشوند.
- دیوارها در صورتی که بین دو واحد قرار گرفته باشند، به صورت مشترک محاسبه میشوند؛ ولی در صورتی که مجاور قسمتهای مشاع باشند، جزء مفروزات به حساب میآیند و در محاسبه زیربنای آن واحد باید لحاظ شوند.
- نورگیرها در محاسبه متراژ ساختمان در نظر گرفته نمیشوند و باید از مساحت زیربنا کم شوند.
- در آپارتمانهای دوبلکس، متراژ هر طبقه به صورت جداگانه محاسبه و مجموع آنها به عنوان زیربنای ساختمان اعلام میشود. ضمناً در این آپارتمانها، راه پله میان دو طبقه جزء طبقه پایینی به حساب میآید.
- انباری اختصاصی که در زیر پله بنا شده باشد، تا جایی جزء مفروزات در نظر گرفته میشود که ارتفاع آن حداقل ۸ متر باشد و مابقی به عنوان زیرپله مشاعی تلقی میشود.
- بالکنهایی که راه عبور جداگانه دارند و سقف بام، طبقه زیرین است و تأسیسات روی آن نصب شده، جزء مشاعات محسوب میشود.
- در هنگام قیمتگذاری، قیمت هر متر مربع مساحت انباری متفاوت و کمتر از هر متر مربع واحد آپارتمانی خواهد بود.
- در صورتی که متراژ انباری در سند ذکر شدهباشد، جزء مفروزات به حساب میآید.
به همین اندازه که محاسبه متراژ ساختمان هنگام فروش مهم است، دانستن سن ساختمان هم در قیمت خرید و فروش ملک موثر است. اما چگونه میتوان سن ساختمان یا ملک خود را تشخیص داد؟ برای این منظور میتوانید مقاله بیمه دات کام با عنوان سن بنا را مطالعه نمایید.
محاسبه متراژ ساختمان با مثال
مساحت یک واحد آپارتمان که به صورت ال شکل است که یک بخش آن ۲۵ متر در ۵۰ متر و بخش دیگر ۷۵ متر در ۱۰۰ متر است را محاسبه کنید.
فرض کنید یک ساختمان دو طبقه داریم که طبقه اول آن ۱۴۰ متر مربع و طبقه دوم آن ۹۰ متر است. این ساختمان یک اتاق زیرشیروانی ۷۴ متری هم دارد. یک پارکینگ ۵۵ متری و یک زیرزمین ناتمام ۹۰ متری هم داریم. فضای ملک را بر اساس ۴۴۹ متر مربع نمیتوانیم بفروشیم چون فضای اصلی خانه ۳۰۴ متر است و بعد فضای زیرزمین و پارکینگ را باید ارائه دهیم.
حالا که بحث ساختمان است، خوب است کمی هم در خصوص تعمیر و نگهداری ساختمان و این سرمایه گوییم. به هر حال ساختمان یک سرمایه و دارایی به حساب میآید. بیمه آتش سوزی همان تدبیر و آینده نگری مالکان برای حفظ سرمایهشان است.
بیمه ساختمان
همانطور که میدانید، بیمه آتش سوزی ساختمان، سرمایه و ساختمان شما در برابر آتش سوزی، صاعقه و انفجار بیمه میکند و در صورتی که آسیبی در نتیجه این حوادث به ساختمان شما وارد شود، هزینههای آن را شرکت بیمهگر جبران مینماید. پس در واقع شما پولی را هزینه نکردهاید، بلکه به نوعی سرمایهگذاری انجام دادهاید.
پوشش های بیمه آتش سوزی
بیمه آتش سوزی فقط برای حریق و صاعقه و انفجار نیست. بلکه این بیمه حوادث دیگری را پوشش میدهد. پوششهای اضافی بیمه آتش سوزی شامل موارد زیر است:
- بیمه سیل
- بیمه زلزله
- پوشش سقوط بهمن
- پوشش ترکیدگی لوله آب
- بیمه سقوط هواپیما
این موارد جزو بخش اختیاری بیمه آتش سوزی هستند که در صورت تمایل میتوانید با پرداخت حق بیمه کمی بیشتر، از خدمات شرکت بیمه در برابر این حوادث هم استفاده کنید.
هزینه بیمه آتش سوزی
فرمول محاسبه قیمت بیمه آتش سوزی برای ساختمانهای مختلف، متفاوت است. هر چه یک ساختمان مستحکمتر باشد، خطرپذیری کمتری دارد و در وقت حادثه، آسیب کمتری میبیند. بنابراین حق بیمه کمتری هم باید بابت این ساختمان پرداخت شود. از طرفی متراژ بنا هم یکی از پارمترهای تأثیرگذار در برآورد هزینه بیمه آتش سوزی میباشد. هر چه ساختمانی بزرگتر باشد، هزینه بیمه آتش سوزی آن هم بیشتر میشود. البته در اینجا منظور متراژ زیربنای ساختمان است، نه متراژ کل زمین؛ که در بالا در بخش نحوه محاسبه متراژ ساختمان آن را کامل توضیح دادیم.
برای استعلام و خرید بیمه آتش سوزی ساختمان خود، میتوانید از سامانه بیمه دات کام استفاده کنید. این سامانه، غیر از استعلام هزینه بیمه، امکان مقایسه شرکتهای بیمهای مختلف را هم به شما میدهد. بیمه دات کام، معتبرترین و کاملترین سامانه بیمهای آنلاین کشور است که از طریق آن حتی میتوانید بیمه مورد نظر خود را هم با اطمینان کامل خریداری کرده و درب منزل تحویل بگیرید.
سخن پایانی
در مجموع، باید گفت که محاسبه متراژ ساختمان کمی پیچیده است و بهتر است برای این کار از افراد متخصص کمک بگیرید. چون در محاسبه متراژ ساختمان و مساحت کل باید مفروزات و مشاعات را به درستی از هم تفکیک کنید و بعد به محاسبه متراژ ساختمان بپردازید.